Kender du det – du vågner, men føler dig alt andet end udhvilet? Måske er nakke og skuldre ømme, og kroppen føles tung at få i gang. Det kan faktisk være dine kæber, der arbejder på højtryk om natten og lader tænderne presse eller skære mod hinanden. Vidste du, at alt dette kan skyldes, at du skærer eller presser tænder?!
Det er faktisk ofte dine kæber, der arbejder på højtryk om natten og lader tænderne presse eller skære mod hinanden. Når kæberne tager nattevagten, kan det nemlig give spændinger i både nakke, skuldre og ryg.
Mange kæbepatienter har en oplevelse af, at deres symptomer stammer fra nakken. Vi møder ofte patienter, som allerede har været forbi læge, kiropraktor eller fysioterapeut – og som oplever, at en nakkebehandling kan give en vis lindring. Desværre er lettelsen ofte kortvarig, og ubehaget vender hurtigt tilbage efter en enkelt nat eller to.
Flere patienter er allerede bevidste om, at symptomerne forværres om natten, og har derfor ofte et arsenal af forskellige hovedpuder, da de mener sovestillingen er årsagen til deres symptomer. Men faktisk skyldes smerterne i nakken ofte, at kæbemusklerne er i overarbejde, hvilket får nakkemusklerne til at spænde op som modreaktion.
Vi har de sidste 30 år hjulpet RIGTIG mange patienter af med kropslige smerter og forebygget mange yderligere skader. Fælles for mange af vores patienter er, at de ikke vidste, at der grundproblem stammede fra deres bid.
Kender du det, at du vågner om morgenen og føler dig virkelig træt? At dine kæber, nakke eller skuldre er ømme og kroppen lige skal i gang? Symptomer som hovedpine og spændinger i nakke eller kæbe – især om morgenen – kan være en god indikation på, at du har overaktivitet af dine kæbemuskler eller et uhensigtsmæssigt bid, og er en kæbepatient. Der er dog langt flere symptomer, der kan være en indikation på, at der er uhensigtsmæssige bidfunktionelle problemer.
Oplever du smerter i muskler, nakke eller kæber, spændingshovedpine, lyde eller låsninger fra kæbeleddene eller ømme tænder? Så kan det stamme fra et forkert bid eller problemer i dine kæbeled eller et samspil mellem både tænder og led – det vi tandlæger kalder bidfunktion. Rigtig mange lever med kroniske smerter og problemer i kæbeleddene, der faktisk kan kureres eller dæmpes.
I mange år har fokus på optimale bidforhold primært været rettet mod tandretning og plastfyldninger eller kroner. Inden for de sidste par år er vores viden om kæbeleddet og samarbejdet mellem led, bid og muskler, og hvor vigtigt dette er, blevet meget bedre. Vi har fået langt større fokus på, hvor vigtigt det er for vores velvære, at der er balance mellem et sundt kæbeled, afslappede muskler og tændernes position. Ikke kun for tænderne, men for hele kroppen.
Vi starter altid med en udførlig anamnese omkring dine symptomer samt en grundig undersøgelse, hvor vi bl.a. tjekker kæbeled, muskler og tænder. Vi undersøger også, om en eventuel bidfunktionel disharmoni giver skævheder i resten af kroppen – eller har årsag andre steder f.eks. problemer med syn eller samsyn.
Undersøgelsen varer typisk 45-60 minutter og danner grundlag for diagnostik, behandlingsplanlægning og prognosevurdering. Nogle gange kan vi have behov for at supplere med røntgenbilleder eller et 3D-skan af dine tænder.
Undersøgelsen foretages af Joy eller Julia (nogle gange en kombination af dem begge), som begge har dygtiggjort sig inden for bidfunktion.
Ved kraftige kæbeleds- og muskelsymptomer vil den akutte og nødvendige indledende behandling primært være baseret på en skinnebehandling. Skinnen skal få tænder, muskler eller led til at hele og slappe af, så vi sikrer at eventuelle korrektioner sker i den korrekte kæbeledsposition og dermed de korrekte bidforhold, hvor du er symptomfri. Nogle gange supplerer vi med akupunktur eller lysterapi, hvis f.eks. musklerne er meget anspændte og har brug for et boost for at blive afslappede. Der kan også blive behov for at supplere med andre behandlingsformer som fysioterapi, kraniosakralterapi, kiropraktik eller osteopati el.lign. Har du allerede en alternativ behandler, sker behandling i samspil med denne.
Ved mindre symptomer kan den indledende behandling også bestå af skinnebehandling ofte suppleret med justering af sammenbid, reetablering af mistet tandstøtte m.m. Også her vil vi nogle gange supplere med akupunktur eller lysterapi eller andre former for behandling hos anden relevant behandler.
Du vil altid få en grundig gennemgang af, hvad vi anbefaler i forhold til dine symptomer. Vi laver behandlingsplanerne ud fra tre muligheder. Vi kan fjerne tandsubstans, vi kan tilføje med plast, kroner eller erstatning af manglende tænder eller vi kan flytte på tænderne. Du vil altid komme med på råd inden behandling starter.
Vi favner bredt inden for behandling af bidfunktion, og behandler også udover, hvad en normal tandlæge typisk vil gøre. Her kan du læse lidt om om, hvad vi bl.a. tilbyder.
Første gang vil vi typisk lave en bidfunktionskonsultation og en bidjustering. Tryk på knappen nedenfor for at se vores priser for bidfunktion.
Slip for tænderskæren, hovedpine og slidte tænder med en bidskinne, der skaber balance og beskytter dit bid.
Akupunktur kan hjælpe dig af med smerter og spændinger i kæbe, nakke og hoved – og få kroppen tilbage i balance.
Fra top til tå – i balance. Fokus på din kropsholdning for at skabe en bedre balance og lindre smerter i både kæbe, nakke og ryg.
Inden vi går i gang med den helt store udredning, tilbyder vi en screening hos vores dygtige behandler, Maja. Screeningen tager ca. 20 minutter, og inkluderer en posturologisk test og information om anbefalede videre forløb.
Ring til os på 86 46 30 61.
Du kan også bruge kontaktformularen eller sende en mail til info@jerestandlaege.dk, så svarer vi på alle dine spørgsmål.
Hvis du ved, at du er en kæbepatient vil vi altid starte med en grundig bidfunktionel undersøgelse (bidkonsultation). Vi vil ofte samme dag lave en bidjustering af dine tyggeknuder, hvor vi finder problemer med disse. Du kan finde vores bidfunktionspriser her. Herefter vil du altid modtage et overslag på evt. yderligere behandlingsbehov.
Du bestemmer selv, om din nuværende tandlæge skal have besked om vores behandling. Hvis du er henvist af egen tandlæge, vil vi ofte, selv sende relevant journal- og røntgenmateriale til din tandlæge. Hvis vi giver dig en bidskinne, er det dog vigtigt, at du tager denne skinne med, hvis dine tænder skal behandles, så skinnen eller fyldningen tilpasses, så de passer sammen.
Det optimale bid, er et bid, hvor alle tænder rammer hinanden lige hårdt og samtidig mens kæbeleddene er på plads og intakt.
Bidfunktion handler om, hvordan dine tænder, kæber, muskler og led arbejder sammen, når du tygger, taler og bevæger munden. En god bidfunktion betyder, at alt spiller harmonisk – at dine tænder mødes, som de skal, og at kæbeled og muskler arbejder uden problemer eller overbelastning.
Hvis der er ubalance i bidfunktionen, kan det føre til gener som smerter i kæben, hovedpine, nakkespændinger eller slid på tænderne. Derfor er det vigtigt at sikre, at hele systemet fungerer optimalt, så du undgår unødige gener og kan bruge dit bid til både hverdag og fest – helt uden bekymringer.
Du kan se vores priser her. Vores skinner inkluderer både selve skinnen og de første tre kontrolbesøg. Disse kontrolbesøg er vigtige for at sikre, at skinnen passer korrekt og fungerer optimalt, samt for at foretage eventuelle justeringer, så den bedst muligt afhjælper dine gener. Bidskinner er tilskudsberettiget hos Sygeforsikring “danmark”.
Ja, stress er en hyppig årsag til overaktivitet i kæbemusklerne. Forhøjede stresshormoner kan føre til tænderskæren eller sammenbidning, som overbelaster både kæben og tænderne.
Malokklusion betyder, at tænderne ikke mødes korrekt, når du bider sammen. Det kan føre til overbelastning af kæben og musklerne og skabe ubalance i bidfunktionen.
Tænderskæren sker ofte som en reaktion på stress eller på grund af ujævnheder i bidet. Kroppen forsøger at slibe ujævnheder væk, men det kan føre til stort slid og belastning på tænder og kæbeled.
Ubehandlede bidproblemer kan føre til øget slid på tænderne, vedvarende smerter, skader på kæbeleddet og musklerne, samt forværrede symptomer over tid. Tidlig behandling kan forebygge disse komplikationer.
Så kontakter vi dig
Et grundig tandeftersyn og forebyggende tandbehandling hos din tandlæge, kan gøre hele forskellen for, om du bevarer dine tænder livet igennem. Den vigtigste tandbehandling er den forebyggende, da den i høj grad vil kunne holde dine tænder sunde og stærke og forebygge større tandproblemer. Ved tandeftersynet får du grundig information om, hvordan du bedst forebygger sygdom i munden.
Ved tandeftersynet vurderes, hvilket indkaldeinterval der er bedst for netop dig. Det er en faglig vurdering, der afgør, hvilket interval du anbefales.
Intervallet afhænger af sygdomsgraden i din mund. Har du ingen eller meget lav grad af sygdom i munden indkaldes du normalvis 1 gang årligt. Har du derimod f.eks. huller, tandkødsbetændelse eller parodontitis anbefales yderligere kontroller hver 3.-6. måned.
Ved tandeftersyn tager vi røntgenbilleder ved behov, og fjerner belægninger på tænderne.