Har du knækket en tand, revner i tænderne eller fået et hul, vil vi typisk behandle tanden med en plastfyldning. Hos Tandlægerne Hundebøll & Fruelund har vi mange års erfaring med plastfyldninger. Plast er et stærkt materiale, der giver et æstetisk flot resultat.
En fyldning er en erstatning for den tabte tandsubstans f.eks. efter et hul i tanden. En tandfyldning fremstilles af et blødt materiale, der kan formes og lægges direkte i hullet, hvorefter det stivner, og erstatter det mistede tandvæv.
En plastfyldning bruges til flere forskellige ting:
Når vi laver en plastfyldning og behandler en tand for sygdom, skal der i flere steps.
Skal tanden bedøves før vi behandler?
Efter en plastfyldning er det vigtigt at tage hensyn til nogle få retningslinjer for at sikre en problemfri helingsproces.
Bedøvelse
Hvis du er blevet bedøvet under behandlingen, skal du være forsigtig med at spise og drikke, indtil bedøvelsen er aftaget. Dette skyldes risikoen for at bide dig selv i kinden, tungen eller læben, samt risikoen for at brænde dig på varme genstande, når din mund stadig er bedøvet.
Ikke-bedøvet
Hvis du ikke har fået bedøvelse, behøver du ikke at ændre din normale adfærd med det samme. Du kan fortsætte med dine daglige aktiviteter umiddelbart efter behandlingen.
efterbehandling
Hvis du oplever ubehag i tanden efter behandlingen, forventes det normalt at aftage inden for det første døgn. Hvis fyldningen ligger tæt på nerven, er der en risiko for at der er kommet bakterier ind til den. Hvis smerten fortsætter og forværres, bør du derfor kontakte os, så vi kan sikre, at alt er som det skal være.
følsomhed
Mange mennesker oplever øget følsomhed over for varme og kolde fødevarer efter en plastfyldning. Dette er almindeligt og vil ofte gradvist forbedres i løbet af nogle måneder.
for høj fyldning
Nogle gange kan det være vanskeligt for tandlægen at vurdere, hvornår plastfyldningen har den helt rigtig størrelse, der passer til tanden og tænderne omkring. Især hvis du er bedøvet under behandlingen, kan der i enkelte tilfælde være behov for mindre finjustering efterfølgende
Plastfyldningers levetid varierer fra person til person, men generelt er de designet til at kunne modstå de udfordrende forhold i munden. Selvom de er slidstærke, slides de dog med tiden.
Det er svært at give et præcist tidspunkt, da levetiden afhænger af flere faktorer, inklusive din mundhygiejne og fyldningens størrelse.
Ved at følge disse råd kan du bidrage til at bevare din plastfyldning i god stand i længere tid.
Prisen på en plastfyldning afhænger af, hvor stor den skal være, og om du skal bedøves. Uanset hvilken situation du er i, garanterer vi, at du hos Tandlægerne Hundebøll & Fruelund får plastfyldninger af højeste kvalitet til fair priser.
Prisen afhænger af, hvor stor plastfyldningen skal være, og hvor store krav der stilles til plastfyldningen både i forhold til kosmetik men også form og styrke.
Hos Tandlægerne Hundebøll & Fruelund har vi en ambition om kun at bruge de bedste materialer og løbende bruge tid på at efteruddanne os, så vores behandlinger er de mest holdbare. Derfor finder du ikke de billigste priser på os. For det betyder noget for os, at vi løbende bruger tid på at blive endnu dygtigere og at vores materialer er i top. På den måde sikrer vi nemlig, at den behandling, du får hos os, holder længst muligt.
Jo længere tid fyldningen holder, des mere sparer du også på det lange løb. Ikke kun økonomisk, men også i forhold til sparet tid i tandlægestolen og bedre prognose for tanden. For hver gang en fyldning skal skiftes, så forringer man altid tandens prognose lidt mere. Og vi har endnu til gode at møde en patient, der ikke synes, at det er et plus, hvis de skal færre gange i tandlægestolen.
Nej, det er vi bestemt ikke. For vi sørger også for at lave gode prisaftaler med vores forhandlere, og optimere i vores virksomhed til gavn for jer. På den måde kan vi give kvalitetsbehandling til fair priser.
Husk at der er flere forskellige muligheder for tilskud, hvis du f.eks. er medlem af Sygeforsikring ”danmark” eller har en tandforsikring. Oplys os gerne, hvis du er medlem af Sygeforsikring ”danmark” eller har en tandforsikring, der dækker almindelig tandbehandling, så vi sikrer, at du får det korrekte tilskud.
Hos Tandlægerne Hundebøll & Fruelund kan du dele betalingen op på en række faste månedlige ydelser, så udgiften bliver mere overkommelig. Vi har nemlig et samarbejde med Sundhed+, som gør det nemt for dig at dele tandlægeregningen i små bidder – hurtigt, sikkert og nemt.
Døjer du med jag i tænderne? Et klassisk symptom for sølvfyldninger der bør skiftes, er jagende smerter, især når der tygges noget klistret og hårdt.
Tænderne blev førhen fyldt med sølvamalgam, det nogen fortsat omtaler som plomber. Nu har vi fået andre og bedre alternativer. Sølvamalgam ligger i tanden i underskæringer. Derfor skal du være opmærksom på jag fra tænderne ved tygning, for det er ofte et tegn på, at der omkring sølvfyldningen ligger en eller flere revner, som ligger og udvider sig. Her er det en fordel at få skiftet sølvfyldningen ud med en plastfyldning, der kan lime og dermed holde revnen sammen, så vi forhåbentlig undgår, at tanden knækker. Ved meget kraftige revner vil der behov for at tanden forstærkes med en krone, der med tøndebåndseffekt samler revnen, så den ikke kan blive større og gennemgående. Der er nemlig risiko for at tanden frakturer, så den ikke kan bevares.
Nej. Fyldninger skal kun fjernes, når der er en indikation. Ser fyldningen og tanden derfor sund ud, og har du ikke tidligere oplevet at tænderne knækker, så er det ikke sikkert, at det er nu, de skal skiftes. Det beror altid på en individuel vurdering, om sølvfyldninger skal skiftes. Men har du oplevet tænder med sølvfyldninger, der knækker, har du et hårdt bid, er der synlige revner i tænderne eller er sølvfyldningerne ved at være meget gamle, så kan det være en fordel at begynde at skifte sølvfyldningerne, for at forebygge at tænderne knækker – og knækker et sted, hvor vi ikke kan redde tanden.
Selvom sølvamalgamfyldning kaldes amalgamfyldninger eller sølvfyldninger, så består materialet af forskellige metaller bl.a. tungmetallet kviksølv. Sølvamalgam er et forholdsvis sikkert materiale til fyldninger i tænderne. Studier har indtil videre ikke entydigt kunne konkludere, at sølvfyldninger udgør en sundhedsrisiko, og i ”moderne” sølvfyldninger udgør kviksølv kun en lille bestanddel. Kviksølvet indgår i en stabil forbindelse, hvorfor frigivelsen af kviksølv fra ældre sølvfyldninger er minimalt. Vi ved til gengæld at kviksølv påvirker miljøet negativt.
Hos Tandlægerne Hundebøll & Fruelund anvender vi derfor altid fortrinsvis andre materialer. Der er dog desværre fortsat tilfælde, hvor vi er nødt til at bruge sølvamalgam. Det drejer sig især om tilfælde med vanskelig tilgængelighed, hvor vi ikke kan holde helt tørt. Plastfyldninger binder nemlig ikke ordentligt til tænderne, hvis ikke tænderne holdes helt tørre undervejs.
Vi ønsker at skabe en positiv oplevelse for dig under dit tandlægebesøg. Vi lægger vægt på at lytte, have dig i centrum og involvere dig i processen. Det skal være trygt at komme i vores tandlægefamilie. For når det er trygt, når vi lettere vores mål sammen. Et mål om at sikre, at du kan bevare dine naturlige tænder hele livet.
Har du en tand, der trænger til en kærlig behandling?
Plastfyldningen er klar til brug, så snart den er færdig. Er du blevet bedøvet, skal du dog passe på, at du ikke kommer til at bide dig selv i kinden, tungen eller læben.
Fyldninger holder desværre ikke for evigt, og derfor er det ikke unormalt, hvis du på et tidspunkt oplever, at en eller flere af dine fyldninger bliver løse. Går din fyldning løs, er der risiko for, at bakterier trænder ind under den løse fyldning. Det er derfor vigtigt, at du kontakter os, hvis du har mistanke om, at en fyldning er gået løs. Jo før det opdages, desto mindre kompliceret vil behandlingen typisk være.
En plastfyldning ser meget naturtro ud. Det vil sige det har evnen til at efterligne den tand, den skal være i. Er dine tænder meget misfarvede og har mange forskellige nuancer, kan det dog være svært at gøre plastfyldningen helt usynlig.
Fyldninger kan desværre ikke bleges. Der kan derfor blive behov for at skifte en fyldning af kosmetiske årsager, hvis du får bleget dine tænder.
Hvor længe en fyldning hos afhænger af flere faktorer. Jo større fyldningen er og jo mere fyldningen udsættes for tryk, des kortere levetid er der. Derudover afhænger det i høj Fyldninger i fortænderne kan forventes at holde funktionelt i lang tid, da de ikke belastes af kraftigt tyggetryk. Fyldninger i de små og store kindtænder er udsat for større tyggetryk og slid, og der må
Nej, desværre er holdbarheden for plastfyldninger endnu ikke lige så god som for amalgamfyldninger. Forbedringer i materialerne vil sandsynligvis på længere sigt formindske forskellen i holdbarhed mellem plast og amalgam. Betyder det så, at plastfyldninger holder dårligt? Nej, heldigvis ikke.
Selvom tanden er dækket/fyldt med plast, kan der alligevel opstå caries (hul i tanden). Det er derfor vigtigt, at du holder tanden rent.
Tandlægerne Hundebøll & Fruelund ApS
Jeres tandlæge i Ulstrup nær Thorsø, Langå og Bjerringbro.
Så kontakter vi dig
Et grundig tandeftersyn og forebyggende tandbehandling hos din tandlæge, kan gøre hele forskellen for, om du bevarer dine tænder livet igennem. Den vigtigste tandbehandling er den forebyggende, da den i høj grad vil kunne holde dine tænder sunde og stærke og forebygge større tandproblemer. Ved tandeftersynet får du grundig information om, hvordan du bedst forebygger sygdom i munden.
Ved tandeftersynet vurderes, hvilket indkaldeinterval der er bedst for netop dig. Det er en faglig vurdering, der afgør, hvilket interval du anbefales.
Intervallet afhænger af sygdomsgraden i din mund. Har du ingen eller meget lav grad af sygdom i munden indkaldes du normalvis 1 gang årligt. Har du derimod f.eks. huller, tandkødsbetændelse eller parodontitis anbefales yderligere kontroller hver 3.-6. måned.
Ved tandeftersyn tager vi røntgenbilleder ved behov, og fjerner belægninger på tænderne.