Rodbehandling

Et vigtigt diagnoseværktøj

Et røntgenbillede giver tandlægen eller tandplejeren mulighed for at se knoglen eller dele af tænderne, der ikke er synlige i munden.

Ved eftersyn foretager vi altid en faglig vurdering af, om det er nødvendigt at tage røntgenbilleder for at kunne afgøre, om der er sygdom i tænder eller knogle. Det kan også være med til at definere, om sygdom har udviklet sig, eller kontrollere, om en behandling er vellykket.

Hvilke røntgenbilleder tager vi?

Der findes forskellige røntgenoptagelser, der har hver sit formål. Bitewings er de røntgenbilleder, vi hyppigst tager. De tages i forbindelse med de regelmæssige tandeftersyn, og giver et overblik over tænderne i siderne. De tages i hver side af din mund, og viser tændernes kroner og en del af den tandbærende knogle.

Vi kan også tage røntgenbilleder af den enkelte tand, hvor vi får hele tandens krone og den rod med. Ved større og mere komplicerede behandlinger, kan der blive behov for henvise til røntgenbilleder, hvor vi får hele kæben med inklusiv kæbeleddene eller henvise til 3d-røntgenbilleder.

Tandlæge Julia Kornum Hundebøll og Tandplejer Ina Kirkegaard viser røntgenbilleder

Hvornår anbefaler vi røntgenbilleder?

  • Ved mistanke om caries (hul i tand)
  • For kontrol af begyndende huller
  • Når en tand skal trækkes ud
  • Før, under og efter en rodbehandling
  • I forbindelse med behandling af parodontitis
  • Før en større behandling med f.eks. tandkrone eller tandbro
  • Ved fjernelse af visdomstænder
  • Efter tandtraume
  • Som led i behandlingsplanlægning for overblik og prognosevurdering af tænderne

Opdag et hul, inden det er for sent

Et hul eller forstadie til hul (begyndende hul) ses på et røntgenbillede som et mørkere område i tandfladen. Hvis det mørke område går ind under tandens emaljen og danner en fordybning, anbefales det at stoppe udviklingen ved at fjerne den syge del af tanden, og ligge en fyldning. Vi vurderer også, hvor stort hullet er, og hvor tæt på tandnerven det ligger.

Er det mørke område kun i emaljen, vil vi snakke med dig om, hvad du kan gøre for at forebygge, at det begyndende hul bliver til at hul, der skal behandles. Når først tanden har fået et begyndende hul, vil dette altid kunne ses og følges på røntgenbilleder. Derfor vil man typisk anbefale røntgenbilleder ved tandeftersynet løbende med 1-2 års mellemrum for at vurdere, om det begyndende hul udvikler sig.

Forebyggelse er første trin

læs mere om

Er det ubehageligt at få lavet en røntgenundersøgelse?

Til tandoptagelser inde i munden bruges en røntgenfilm. Den sidder ofte i en filmholder, som man bider sammen om. Det kan være lidt ubehageligt at bide sammen om filmholderen, da kanten kan føles skarp. Hos Tandlægerne Hundebøll & Fruelund gør vi altid vores bedste for, at det røntgenbillederne tages uden gener.

Døjer du med reflekser?

Hos Tandlægerne Hundebøll & Fruelund har vi stor erfaring med at forebygge reflekser under røntgenoptagelser. Vi har masser af tricks oppe i ærmet, der gør, at vi kan få taget røntgenbillederne uden problemer. Vi anvender blandt andet akupressur for reflekser, som virker yderst tilfredsstillende for de fleste.

Reflekserne optræder typisk hyppigere, hvis man har tandlægeangst. Hos Tandlægerne Hundebøll & Fruelund er vi erfarne inden for behandling af tandlægeangst. Vi mener nemlig, at det skal være trygt og rart at komme til tandlæge.

Røntgenbillede, Tandlægerne Hundebøll & Fruelund

Er røntgenstråler farlige?

Når du får taget et røntgenbillede af dine tænder, udsættes du for en lille mængde stråling. Vi udsættes dagligt for det man kalder naturlig baggrundsstråling, som er stråling fra vores omgivelser. Ved en enkelt røntgenoptagelse på en tandfilm, får man stråling svarende til 4-12 timers baggrundsstråling.

De mængder stråling, man får i forbindelse med undersøgelse af tænder og kæber hos tandlægen, anses for så små, at en skadelig effekt ikke kan registreres. Derfor er vi også for længst gået bort fra at bruge blyforklæde ved røntgenoptagelser. Dette gælder også børn og gravide.

Ina Kirkegaard og Julia Kornum Hundebøll kigger på røntgenbilleder
Patient får taget røntgenbillede hos Tandlægerne Hundebøll & Fruelund

Hvad koster røntgenbilleder af tænder?

Prisen for at få taget røntgenbilleder (Bitewings eller enkelttandsoptagelser) er fastlagt mellem Danske Regioner og Tandlægeforeningen. Det betyder, at prisen er ens, uanset hvilke tandlæge, du får taget røntgenbilleder hos.

Muligheder for tilskud

Er du medlem af Sygeforsikring ”danmark” får du tilskud til røntgenbilleder. Er du mellem 18 og 25 år, får du 100 % retur, når du får taget Bitewings eller enkelttandsoptagelser.

Husk også at fortælle os, hvis du er medlem af Sygeforsikring ”danmark” eller har en tandforsikring, der dækker regelmæssige tandeftersyn og røntgenbilleder, så vi sikrer, at du får det korrekte tilskud.

Medarbejdere, Tandlægerne Hundebøll & Fruelund. Dygtige til tandlægeskræk

Vi ønsker at skabe en positiv oplevelse for dig under dit tandlægebesøg. Vi lægger vægt på at lytte, have dig i centrum og involvere dig i processen. Det skal være trygt at komme i vores tandlægefamilie. For når det er trygt, når vi lettere vores mål sammen. Et mål om at sikre, at du kan bevare dine naturlige tænder hele livet.

Nemt og trygt

Ring og book en tid i dag

FAQ

Det er et individuelt skøn, hvor ofte man skal have foretaget røntgenbilleder. Det afhænger blandt andet af, hvor god en mundhygiejne du har, hvor hyppigt du får huller i tænderne, om der er begyndende huller i tænderne m.m.

Den stråledosis man udsættes for, når man får taget røntgenbilleder hos tandlægen, er meget lille. Ifølge Sundhedsstyrelsen skader strålingen hverken fosteret eller dig som gravid.

Tandlægerne Hundebøll & Fruelund ApS

Jeres tandlæge i Ulstrup nær Thorsø, Langå og Bjerringbro.

Skriv til os

Så kontakter vi dig

Tandeftersyn

Tandeftersyn

Et grundig tandeftersyn og forebyggende tandbehandling hos din tandlæge, kan gøre hele forskellen for, om du bevarer dine tænder livet igennem. Den vigtigste tandbehandling er den forebyggende, da den i høj grad vil kunne holde dine tænder sunde og stærke og forebygge større tandproblemer. Ved tandeftersynet får du grundig information om, hvordan du bedst forebygger sygdom i munden.

Ved tandeftersynet vurderes, hvilket indkaldeinterval der er bedst for netop dig. Det er en faglig vurdering, der afgør, hvilket interval du anbefales.
Intervallet afhænger af sygdomsgraden i din mund. Har du ingen eller meget lav grad af sygdom i munden indkaldes du normalvis 1 gang årligt. Har du derimod f.eks. huller, tandkødsbetændelse eller parodontitis anbefales yderligere kontroller hver 3.-6. måned.

Ved tandeftersyn tager vi røntgenbilleder ved behov, og fjerner belægninger på tænderne.

Vær opmærksom på at vi pga. sommerferien har FERIELUKKET følgende dage/uger:
 
FREDAG D. 12/7
UGE 29
UGE 30
MANDAG D. 29/7
 
Har du brug for at vi kontakter dig, når vi er tilbage fra ferie? Skriv en mail til info@jerestandlaege.dk eller kontakt os via hjemmesiden.
 
God ferie til jer!