I virkeligheden så vil man som tandlæge gerne undgå at lave en krone eller i hvert udskyde processen ved f.eks. at lave en plastfyldning som den første behandling. Nogle gange så rækker det bare ikke, og så skal der mere til for at give tanden den nødvendige styrke. Det kan måske være, hvis du har knækket din tand, eller du har en stor revne i tanden eller tanden er rodbehandlet, og det er en kindtand.
En krone er i virkeligheden bare en hætte, der fuldstændig ligner en tand, men som er lavet af et ekstremt stærkt materiale. På den måde kan den omslutte tanden og give noget styrke, når du belaster, mens du tygger. Kronen laves på et laboratorium af en tandtekniker, og produceres i materialer, der er modstandsdygtige overfor de stærke kræfter, som tanden vil blive udsat for i mundhulen.
Tænder forsynes med en krone, når de er så destruerede, at det ikke længere er muligt at opnå den nødvendige styrke med en plastfyldning. Når en tand er meget svækket, er der større risiko for at miste den, hvis ikke den styrkes med et omsluttende stærkt materiale.
De typiske årsager til at en tand har behov for en krone er:
Derudover laver vi også kroner af æstetisk og kosmetiske grunde, hvor plasten ikke kan efterligne tænderne 100 %. En krone kan laves af materialer, der kan fuldstændigt kan efterligne en naturlig tand i farve og transluscens.
Rodbehandlede tænder
Rodbehandlede kindtænder bør ofte forsynes med en krone. Når en tand er blevet rodbehandlet, efterlades den i en væsentlig mere skrøbelig tilstand end en helt sund og rask tand. Der fjernes ved en rodbehandling en stor del af tanden. Dels fjernes det syge tandvæv (f.eks. efter et hul i tanden), men der skal også fjernes rask tandsubstans for at komme ned til det syge nervevæv.
Der er altså markant mindre tandsubstans tilbage efter en rodbehandling og det vil typisk være nogle tynde vægge, der er tilbage. Tanden har derfor for svækket til at kunne modstå de voldsomme tyggekræfter, en tand udsættes for i kindtandsregionen. Dette er årsagen til, at rodbehandlede tænder hyppigt knækker.
En krone kan gøre tanden mere modstandsdygtig mod disse knæk. I nogle tilfælde kan der sættes en krone på lige efter endt rodbehandling, og andre gange skal der gå 6-12 måneder. I denne observationsperiode ses det, om rodbehandlingen er vellykket, hvorefter en krone kan sættes på tanden.
Mistet tandsubstans
Hvis en tand har et stort hul, eller har haft gentagne huller, mistes der en stor del af tandsubstans. Det samme gælder, hvis en tand knækker eller hvis der er mistet meget tandhøjde som følge af slid. Når der mistes tandsubstans, bliver tanden mere svag. Den kan få nogle tynde vægge, som nemmere knækker, og substanstabet kan være så stort, at en plastfyldning ikke vil være stærk nok og også vil have tendens til at knække.
For at undgå at miste mere tand og i værste tilfælde risikere at miste tanden helt, vil det være nødvendigt at lave en krone til tanden. Kronen øger tandens styrke, så den kan modstå de belastninger, som tanden udsættes for under tygning.
Revner i tænderne
Tænder med fyldninger og sågar helt intakte tænder kan under uhensigtsmæssige forhold revne. Revner (infraktioner) kan opstå som følge af traume, hårdt bid, uhensigtsmæssige bidforhold, omkring ældre sølvamalgamfyldning m.m.
Revnerne kan udvide sig, og kan blive større i en uheldige retning mod nerven, eller så tanden knækker. Dette kan blive en alvorlig sag og i sidste ende føre til, at tanden mistes. Derfor er det vigtigt, at tænder med kraftige revner eller revner, der giver symptomer i tanden, får en krone, der omslutter hele tanden og holder sammen på revnen – lidt ligesom et tøndebånd. Symptomer på at en tand har revner er typisk skarpe jag ved tygning, især tygning af klæbrige og klistrede madvarer.
Vi indleder altid med en vurdering af tanden og et røntgenbillede at tandens rødder for at kunne vurdere om tanden er egnet til at få en tandkrone. Derudover vil vi selvfølgelig tage en dialog med dig om dine ønsker og behov, så vi sammen lægger den bedste plan for dig og din tand.
Det er slut med aftryk af tænderne. Ved fremstilling af en krone skal vores tekniker bruge en kopi af dine tænder og bidforhold. Tidligere skulle vi tage aftryk af tænderne for at få denne kopi. Nu fremstilles de i rent digitalt workflow, så du slipper for ubehagelige aftryk.
Det digitale workflow tillader også, at vi kan fremstille kronen meget mere præcist i de rigtige proportioner og positioner i forhold til tidligere, hvor det skete med aftryk. Den kan endda måle, hvilken farve tanden og nabotænderne har. På den måde får du det bedste og æstetisk pæneste resultat.
Det er vigtigt at understrege, at det oftest er 100 % smertefrit at få en krone hos Tandlægerne Hundebøll & Fruelund. Når vi gør tanden klar til at få en tandkrone, udføres det altid under lokalbedøvelse. Ikke kun fordi vil skal behandle tanden, men også fordi vi ofte skal arbejde med tandkødet for at kunne skanne tanden til en tandkrone.
Hos os tager vi os den tid, der skal til for, at bedøvelsen virker, inden vi går i gang med behandlingen. Vi ønsker ikke, at du oplever smerter i forbindelse med behandlingen, så vi tager os god tid og bruger selvfølgelig den nødvendige mængde bedøvelse, så du bliver bedøvet tilstrækkeligt.
Bagefter vil du som regel ikke mærke noget, men der kan godt være nogen følsomhed i et par dage i tænder, der ikke er rodbehandlet, ligesom tandkødet kan være ømt. Ømheden kan som regel behandles med smertestillende håndkøbsmedicin. Oplever du kraftig tandpine eller kæbesmerte efterfølgende, er det vigtigt at kontakte tandlægen, så det kan vurderes om en opfølgende behandling er nødvendig.
Følsomhed for kulde og varme
Når kronen/broen er cementeret fast, kan dine tænder i de første dage godt være ekstra følsomme over for kulde eller varme. Dette er almindeligt og vil ofte gradvist forbedres i løbet af nogle måneder.
Synlig kronekant
Med tiden kan kronekanten blive synlig. Det kan skyldes at tandkødet med alderen trækker sig tilbage eller for hård tandbørstning.
Nerveskade
Tandnerven kan tage skade efter kronebehandling. Omkring hver tiende tand, der ikke er rodbehandlet, der får sat en krone på, skal senere rodbehandles. Det skyldes, at nerven i tanden dør, hvilket kan ske dels på grund af slibningen, men også fordi tænder, der får kroner på, ofte i forvejen har været behandlet flere gange og i forvejen var svækkede. Rodbehandling kan typisk uden problemer foretages ned igennem kronen.
Fraktur
Hvis du har et hård bid eller skærer tænder om natten, er der risiko for at hele eller dele af kronen knækker. For at forhindre dette vil man i disse tilfælde anbefale en bidskinne til at beskytte tænderne om natten eller tage en snak med dig om, hvad vi kan gøre for dig og dit bid, så forholdene forbedres.
Der er forskellige priser på tandkroner alt efter hvor æstetisk flotte de skal være. Fortænder kræver bedre æstetik end kindtandskroner, da de er mere synlige i munden. Derfor er prisen på fortandskroner højere end kindtandskroner. Hos Tandlægerne Hundebøll & Fruelund får du altid kroner af højeste kvalitet til fair priser.
Hos Tandlægerne Hundebøll & Fruelund får du altid et uforpligtende behandlingsforslag med prisoverslag. Dermed kan du trygt tage stilling til både pris og behandling.
Husk at der er flere forskellige muligheder for tilskud, hvis du f.eks. er medlem af Sygeforsikring ”danmark” eller har en tandforsikring. Oplys os gerne, hvis du er medlem af Sygeforsikring ”danmark” eller har en tandforsikring, der dækker almindelig tandbehandling, så vi sikrer, at du får det korrekte tilskud.
Har du mulighed for tilskud fra kommunen? Så hjælper vi selvfølgelig med ansøgningen.
Hos Tandlægerne Hundebøll & Fruelund kan du dele betalingen op på en række faste månedlige ydelser, så udgiften bliver mere overkommelig. Vi har nemlig et samarbejde med Sundhed+, som gør det nemt for dig at dele tandlægeregningen i små bidder – hurtigt, sikkert og nemt.
Hvis din krone skal holde i lang tid, er det nødvendigt, at du er omhyggelig med din mundhygiejne. Den hyppigste årsag til at en krone skal fjernes, er, at der kommer caries under kronekanten. Tænder med kroner skal passes som naturlige tænder. Det betyder, at du skal børste dem omhyggeligt med tandbørste med fluortandpasta to gange om dagen og bruge mellemrumsbørster eller tandtråd i mellemrummene. Det er derfor også komme regelmæssigt til tandlæge, så vi kan kontrollere at kronen sidder på sund tand.
Efter 15 år vil cirka tre ud af fire kroner stadig fungere. Holdbarheden for de fleste kroner er således lang, men du kan ikke i alle tilfælde regne med, at en krone eller en bro vil fungere resten af livet. Hvis du skærer tænder, har et hårdt bid eller dine tænder ikke står optimalt, kan kronens holdbarhed være reduceret.
Vi har 2 års garanti på tandkroner
For at få garanti på din krone, er det dog en forudsætning, at der i forbindelse med skaden på tandkronen ikke er tale om udefra kommende faktorer som f.eks. sygdom, ulykke, medicinsk behandling, manglende renholdelse eller anden mislighold – herunder manglende brug af bidskinne, hvis dette anbefales.
Som forudsætning for, at vi gratis laver kronen om uden beregning, hvis den mod forventning skulle gå enten helt eller delvist i stykker, er altså, at skaden på kronen er forårsaget af, at kronen i sig selv ikke lever op til vores krav til kronens kvalitet.
Garantien på din tandkrone bortfalder, såfremt de aftalte regelmæssige tandeftersyn ikke overholdes.
Vi ønsker at skabe en positiv oplevelse for dig under dit tandlægebesøg. Vi lægger vægt på at lytte, have dig i centrum og involvere dig i processen. Det skal være trygt at komme i vores tandlægefamilie. For når det er trygt, når vi lettere vores mål sammen. Et mål om at sikre, at du kan bevare dine naturlige tænder hele livet.
Nemt og trygt
En stifttand består af en krone på en kunstig rod. En krone sættes derimod på tandens naturlige rod. En kronebehandling kræver, modsat en stifttandbehandling, at ens naturlige tandrod er god nok til en kronebehandling.
Det sker utrolig sjældent for moderne tandkroner, men er et lidt mere udbredt fænomen for gamle tandkroner. Kronen kan nogle gange sættes på igen. Da der nemt kommer bakterier og caries under en løs krone, er det meget vigtigt, at du hurtigt får den sat fast igen.
En tandkrone kan laves af guld, ren keramik eller af porcelæn. Det er vigtigt, at valget af materiale bliver foretaget på baggrund af, hvor kronen skal sidde og hvilken belastning, der kommer på tanden. Materialet skal være slidstærkt, så det kan tåle den hårde tyggekraft, der forekommer på netop den tand, men materialet skal og æstetisk passe til sine omgivelser, og de kosmetiske krav der stilles.
Tandlægerne Hundebøll & Fruelund ApS
Jeres tandlæge i Ulstrup nær Thorsø, Langå og Bjerringbro.
Så kontakter vi dig
Et grundig tandeftersyn og forebyggende tandbehandling hos din tandlæge, kan gøre hele forskellen for, om du bevarer dine tænder livet igennem. Den vigtigste tandbehandling er den forebyggende, da den i høj grad vil kunne holde dine tænder sunde og stærke og forebygge større tandproblemer. Ved tandeftersynet får du grundig information om, hvordan du bedst forebygger sygdom i munden.
Ved tandeftersynet vurderes, hvilket indkaldeinterval der er bedst for netop dig. Det er en faglig vurdering, der afgør, hvilket interval du anbefales.
Intervallet afhænger af sygdomsgraden i din mund. Har du ingen eller meget lav grad af sygdom i munden indkaldes du normalvis 1 gang årligt. Har du derimod f.eks. huller, tandkødsbetændelse eller parodontitis anbefales yderligere kontroller hver 3.-6. måned.
Ved tandeftersyn tager vi røntgenbilleder ved behov, og fjerner belægninger på tænderne.