Det er næsten umuligt at undgå at få tandsten. Selvom du er god til at bruge tandbørste, tandtråd og mellemrumsbørste har dine tænder med jævne mellemrum behov for en professionel hovedrengøring. Det er nemlig ikke alle bakterier, du kan fjerne med tandbørsten.
En tandrensning er kort sagt en rensning af tænderne, hvor man fjerner både de bløde belægninger kaldet (plak) og de hårde belægninger (tandsten), som tandbørsten ikke kan fjerne selv.
Fjernes dette ikke, kan det resultere i tandkødsbetændelse, der kan videreudvikle sig til parodontitis. Disse sygdomme kan i sidste ende have konsekvenser for dit almene helbred.
Det har vist sig at dårlig mundhygiejne kan have indflydelse på blandt andet udvikling af lungebetændelse, hjertekarsygdomme og forøge blodsukkerværdierne hos diabetikere.
Overfladerne på tænderne bliver ved tandrensningen rene og glatte, så det er nemmere for dig at holde tænderne rene med den daglige tandbørstning. Tandrensningen afsluttes med en afpudsning af tænderne for at fjerne misfarvninger.
Tandsten en ru belægning, der sætter sig fast på tænderne. Den ru belægning gør det nemmere for bakterierne at sætte sig fast på tænderne og gemme sig fra tandbørsten.
Tandsten består af forkalkede bakterier. Kalken kommer fra spyttet, derfor afhænger din tendens til at danne tandsten af, hvor meget kalk dit spyt indeholder, og hvor meget spyt du danner. Den vigtigste faktor i, hvor meget tandsten der sidder på dine tænder, er dog, hvor grundig du er med tandbørsten.
Som udgangspunkt bruger vi ultralyd til at fjerne tandstenen. Ultralyd skaber mikrobevægelser i instrumentet, der nænsomt slår tandstenen af tanden over og under tandkødet. Herudover anvendes håndinstrumenter, som lægges på tanden overflade og skraber tandstenen væk.
Som et afsluttende element i tandrensningen pudses tænderne med en gummikop og en pudsepasta, for at fjerne de sidste farvede belægninger på tændernes overflade.
De fleste oplever ingen ubehag, når de får lavet en tandrensning. Man kan dog opleve ømhed eller lette isninger både under en tandrensning og efter, især hvis det er længe siden tænderne sidst er blevet renset, hvis du i forvejen har følsomt tandkød eller blottede tandhalse eller tænderne ikke bliver børstet dagligt.
Vi har mulighed for at tilbyde en blid overfladebedøvelse, som gør tandrensningen mere behagelig. Ømhed og isninger forsvinder ofte efter 1-2 dage. Du kan selv hjælpe det på vej ved at børste tænderne grundigt og bruge tandpasta til sensitive tænder.
Hos Tandlægerne Hundebøll & Fruelund gør vi alt for, at du føler dig tryg. Vores personale har stor erfaring med at håndtere tandlægeskræk.
Vi ved at for nogle giver blot tanken om en tandrensning svedige håndflader, og derfor er vi også meget bevidste om at hjælpe dig, så du får en god oplevelse.
Vi tager os tid til dig, og holder pauser undervejs, hvis du har brug for det. Vi fortæller dig, hvad der kommer til at foregå, inden vi går i gang samt undervejs, og har du brug for en blid overfladebedøvelse, så sørger vi også for det, så du får en god oplevelse.
Der er stor forskel på, hvor meget kalk vi har i spyttet, og stor forskel på, hvor meget spyt vi hver især danner. Derudover afhænger mængden af tandsten af, hvor godt man får børstet plakken væk inden den forkalker.
Det kan sammenlignes med brusekabinen derhjemme. Jo mere kalk, der er i vandet, des større risiko for hvide kalkbelægninger på fliserne, og jo grundigere du er med kluden efter badet, des mere forebygger du kalkbelægninger.
Derfor er det altid en individuel vurdering, hvor ofte en tandrensning anbefales.
Tanden kan være svært at forebygge. Men du kan holde dannelsen af tandsten nede ved at forbedre mundplejen. Plak og tandstensdannelse kan forebygges ved at
Vi ønsker at skabe en positiv oplevelse for dig under dit tandlægebesøg. Vi lægger vægt på at lytte, have dig i centrum og involvere dig i processen. Det skal være trygt at komme i vores tandlægefamilie. For når det er trygt, når vi lettere vores mål sammen. Et mål om at sikre, at du kan bevare dine naturlige tænder hele livet.
Nemt og trygt
Vi anbefaler ikke, at du selv forsøger at fjerne tandsten. Du risikerer at skade mere end du gavner. Da tandsten ofte sidder tæt ved tandkødet, kan man ikke uden de rette instrumenter rense tandoverfladen uden at skade tandkødet og eventuelt tanden.
En tandrensning er prissat efter en overenskomstaftale mellem Tandlægeforeningen og Danske Regioner. Derfor vil en tandrensning koste det samme hos alle tandlægeklinikker, da prisen hverken må sættes højere eller lavere ud fra denne aftale.
Sygeforsikring ”danmark” giver tilskud til dine både tandeftersyn, røntgenbilleder, tandrensning og forebyggende behandling.
Du må spise og drikke lige efter, du har fået foretaget en tandrensning.
Hvis du har begyndende parodontitis eller har parodontitis (tandkødslommer der er fordybede), vil tandrensningen være mere omfattende. Med en udvidet tandrensning renses dybere ned i tandkødslommen. Er tandkødslommerne dybere end 5 mm, vil der også skulle foretage en tandrodsrensning.
Tandlægerne Hundebøll & Fruelund ApS
Jeres tandlæge i Ulstrup nær Thorsø, Langå og Bjerringbro.
Så kontakter vi dig
Et grundig tandeftersyn og forebyggende tandbehandling hos din tandlæge, kan gøre hele forskellen for, om du bevarer dine tænder livet igennem. Den vigtigste tandbehandling er den forebyggende, da den i høj grad vil kunne holde dine tænder sunde og stærke og forebygge større tandproblemer. Ved tandeftersynet får du grundig information om, hvordan du bedst forebygger sygdom i munden.
Ved tandeftersynet vurderes, hvilket indkaldeinterval der er bedst for netop dig. Det er en faglig vurdering, der afgør, hvilket interval du anbefales.
Intervallet afhænger af sygdomsgraden i din mund. Har du ingen eller meget lav grad af sygdom i munden indkaldes du normalvis 1 gang årligt. Har du derimod f.eks. huller, tandkødsbetændelse eller parodontitis anbefales yderligere kontroller hver 3.-6. måned.
Ved tandeftersyn tager vi røntgenbilleder ved behov, og fjerner belægninger på tænderne.