Har du nogensinde overvejet, at dit bid kan være årsagen til dine smerter? Det kan lyde lidt skørt, men faktisk spiller din mund og tænder en større rolle i din kropsholdning og velvære, end du måske tror. Mange mennesker oplever smerter i nakke, ryg, hoved og endda ørerne – og de har måske ikke en idé om, at løsningen kunne være lige under deres næse… eller snarere, i munden. Læs videre, og få indsigt i, hvordan et balanceret bid kan være nøglen til at få din krop til at fungere bedre.
Posturologi handler om kroppens balance og stabilitet, især når vi står eller sidder. Din krop modtager konstant information fra fødderne, led og øjne for at holde sig i ligevægt. Når disse informationer er i harmoni, kan du holde en stabil og korrekt kropsholdning. Men når der er ubalancer, enten i fødderne, øjnene eller – som mange ikke ved – i kæben eller bidfladen, kan det føre til smerter og skævheder i kroppen.
Kroppens interne sansesystem (proprioception) hjælper os med at forstå, hvor vores kropsdele er i rummet. Hvis der er problemer med et led eller et område, som for eksempel i kæben, kan det forstyrre din krops evne til at holde sig i balance, hvilket kan resultere i smerter, der strækker sig fra nakken til lænden og endda længere ned, men kan også “bare” være en hovedpine.
Det posturologiske system bliver påvirket af mange faktorer, herunder bidfladen. Din bidflade sender nemlig vigtig information til hjernen om, hvordan din krop er positioneret, og om alt er i balance. Hvis dit bid er skævt eller forstyrret – for eksempel på grund af en fyldning, tandmangel eller tidligere tandarbejde – kan det skabe problemer med kropsholdningen. Dette kan føre til smerter og ubalancer, der ofte kun mærkes på den ene side af kroppen.
Fejl i bidfladen kan føre til forskellige former for smerter og ubalancer. Typisk vil smerterne være ensidige og mærkes om natten eller tidligt om morgenen, ofte som stivhed eller spændinger. Nogle af de mest almindelige symptomer, som kan stamme fra en ubalance i bidfladen, inkluderer:
Mekanisk bidproblem
Når bidfladen ikke er korrekt, kan det skabe tryk eller ubalance i kæben. En almindelig årsag er såkaldte “hyperkontakter” – når visse tænder mødes unormalt. Dette kan føre til en række problemer, som kan afsløres ved at undersøge biddet med artikulationspapir – som du kender fra, når du f.eks. får lavet en fyldning, og vi skal kontrollere højden. Behandling kan inkludere stabilisering af bidfalden ved justering af tyggeknuder på tænderne, fyldninger eller i nogle tilfælde tandudtræk eller implantater.
Muskulært bidproblem
Muskelsmerter omkring kæben kan skyldes betændelse, caries eller vaner som ensidig bruxisme (tænderskæren eller tandpres). Dette kan resultere i kronisk muskelspænding, og det kan være nødvendigt med en mere langvarig og større behandlingsplan, der involverer både tandlægebehandling og samarbejde med andre behandlere som fysioterapeuter, kiropraktorer, osteopater, kraniosakralterapeuter eller akupunktører for at få musklerne afspændt.
Behandling af posturologiske ubalancer kræver en helhedsorienteret tilgang, hvor både den mekaniske og muskulære del af bidproblemet tages i betragtning. Afhængigt af årsagen kan behandling omfatte tandjusteringer, afspænding af muskler og samarbejde med andre sundhedsprofessionelle for at hjælpe dig med at genvinde balancen og mindske dine smerter.
Så næste gang du går rundt med nakkesmerter eller hovedpine, kan det være værd at få undersøgt, om dit bid er i orden. Det kan være den manglende brik i puslespillet til at få din krop til at fungere, som den skal.
Har du oplevet vedvarende smerter i kroppen, som ikke helt har haft en forklaring? Eller vågner du ofte med stivhed og ømhed, især på den ene side? Det kan være, at ubalancer i dit bid påvirker din kropsholdning og forårsager dine symptomer.
Inden vi går i gang med den helt store udredning, tilbyder vi en posturologisk screening hos vores dygtige behandler, Maja. Screeningen tager ca. 20 minutter, og inkluderer en posturologisk test og information om anbefalede videre forløb.
Så kontakter vi dig
Et grundig tandeftersyn og forebyggende tandbehandling hos din tandlæge, kan gøre hele forskellen for, om du bevarer dine tænder livet igennem. Den vigtigste tandbehandling er den forebyggende, da den i høj grad vil kunne holde dine tænder sunde og stærke og forebygge større tandproblemer. Ved tandeftersynet får du grundig information om, hvordan du bedst forebygger sygdom i munden.
Ved tandeftersynet vurderes, hvilket indkaldeinterval der er bedst for netop dig. Det er en faglig vurdering, der afgør, hvilket interval du anbefales.
Intervallet afhænger af sygdomsgraden i din mund. Har du ingen eller meget lav grad af sygdom i munden indkaldes du normalvis 1 gang årligt. Har du derimod f.eks. huller, tandkødsbetændelse eller parodontitis anbefales yderligere kontroller hver 3.-6. måned.
Ved tandeftersyn tager vi røntgenbilleder ved behov, og fjerner belægninger på tænderne.